Breda

Media spelen een centrale rol in communicatie: communicatie tussen individuen, tussen organisaties en individuen en tussen mensen en apparatuur (computers, mobiele telefoons, tv). Wanneer mensen niet direct met elkaar kunnen communiceren gebruiken ze media. Wie heeft er nooit geprobeerd om te chatten met iemand aan de andere kant van de wereld over bijvoorbeeld muziek? In onze tijd van virtuele realiteit en globalisering is de inzet van media dan ook cruciaal voor een effectieve én menswaardige communicatie ‘op afstand’.

Digitale media nemen inmiddels een vanzelfsprekende plaats in in ons persoonlijke en professionele leven. Maar de ontwikkeling van deze media staat nog in de kinderschoenen. Het bedenken, ontwerpen en realiseren (creatief en technisch) van digitale media vraagt om nieuwe kennis en vaardigheden en vooral om combinaties van creatieve, technische en organisatorische kennis en vaardigheden.

Professionals in de digitale media hebben een brede basis nodig om te kunnen samenwerken met anderen en om goed te kunnen reageren op steeds wisselende vragen en veranderende omstandigheden. Daarnaast hebben ze een specialisme nodig om datgene wat ze bedenken ook daadwerkelijk te kunnen realiseren: design, techniek of projectmanagement.

Hoe ziet het onderwijs eruit?
Bij de inrichting van het onderwijs gaan we er van uit dat je tijdens je opleiding competenties verwerft die je nodig zult hebben in je latere beroepspraktijk, zoals het zelfstandig kennis verwerven, samenwerken en het verwoorden en verbeelden van je eigen ideeën.

Het onderwijs is gevarieerd opgezet. Naast hoorcolleges, vakcolleges, practica en voorbeeldstudies ligt er een grote nadruk op het zelfstandig werken aan opdrachten. Kennismaking met de beroepspraktijk en de mogelijkheid om vrij te werken en te experimenteren staan gedurende de hele opleiding naast elkaar. Het onderwijs vindt plaats op de academie en in de praktijk. Daarnaast speelt het intranet van de academie een belangrijke rol tijdens je opleiding.

Faciliteiten
De opleiding heeft haar eigen leslokalen en (computer)werkplaatsen voorzien van zowel pc’s als Macs met scanners en printers. Ook zijn er eigen voorzieningen voor video en audio-opname en montage. Daarnaast maakt CMD gebruik van de ICT-faciliteiten van de hogeschool (pc-instructielokalen) en van de centrale mediavoorzieningen in Xplora.
Dus naast uitgebreide eigen voorzieningen van CMD kun je als student ook gebruik maken van de faciliteiten van andere academies en het gemeenschappelijke Leer- en Innovatiecentrum van Avans Hogeschool (Xplora).

Combi van creativiteit en techniek
Een Communication & Multimedia Designer bedenkt interactieve producten en diensten waardoor mensen effectiever, gemakkelijker en met meer plezier kunnen leren, werken en wonen. Denk daarbij aan een interactieve installatie voor kinderen in een museum of een game voor ziekenhuispersoneel om veel voorkomende handelingen te oefenen. Om dit soort toepassingen te kunnen bedenken én maken heb je kennis nodig van communicatie, interactie, technologie, design en strategie en natuurlijk een gezonde dosis interesse in mensen.

Duizendpoot
Een goede CMD’er is een creatieve duizendpoot met een brede interesse. Iemand die graag samenwerkt met anderen maar ook zelfstandig aan opdrachten kan werken. Een CMD’er denkt analytisch, gaat op onderzoek uit en experimenteert.

Spin in het web
Een CMD’er werkt als spin in het web bij de ontwikkeling van interactieve media. Door zijn breedte kan hij verbanden leggen die specialisten over het hoofd zien. Een CMD’er is in staat om in elke fase van het ontwikkeltraject van interactieve media mee te werken: opdrachtanalyse, ideevorming, onderzoek, ontwerp en realisatie.

Waarom CMD bij Avans?
Alle benodigde kennis en vaardigheden om een goede CMD’er te worden leer je bij Communication & Multimedia Design van Avans . Je krijgt les van docenten die zelf werkzaam zijn (geweest) in de wereld van communicatie en multimedia ontwerp. Daarnaast komen professionals als gastdocent hun kennis met jou delen. Studieloopbaanbegeleiders helpen je om te ontdekken waar jouw talenten en voorkeuren liggen en coachen je bij jouw studie. Naarmate je verder komt in de opleiding en steeds vaker zelfstandig werkt, zul je een eigen stijl ontwikkelen.