Den Haag

Opbouw opleiding Communication & Multimedia Design aan de Haagse Hogeschool
De voltijdopleiding bestaat uit een propedeuse (1 jaar) en een hoofdfase (3 jaar). Elk jaar is onderverdeeld in vier blokken van tien weken.
De opleiding bestaat uit de ‘major’ en de ‘minor’. De major zijn de (verplichte) vakken die bij de opleiding horen. De minor zijn vakken die je zelf kunt kiezen binnen de eigen opleiding, bij andere opleidingen van De Haagse Hogeschool of bij andere hogescholen.

Jaar 1  :  Major    Major    Major    Major
Jaar 2  :  Major    Minor    Major    Major
Jaar 3  :  Stage    Stage    Major    Major
Jaar 4  :  Minor    Minor    Afstud  Afstud

Jaar 1
Het propedeusejaar is een oriëntatie op je latere beroep. Je leert alle delen van je vakgebied kennen. Je krijgt theoretische kennis en gaat meteen praktisch aan de slag. Je leert de eerste beginselen van ontwerpen en sluit het jaar af met een eigen ontwerp voor een interactief digitaal product waarvoor je een high fidelity prototype bouwt. In de propedeuse heb je elke periode een project, in het begin met een groep en aan het einde van het jaar individueel. In deze projecten word je stap voor stap begeleid in het proces door docenten. We laten je zoveel mogelijk kennismaken met je toekomstige beroep als Interaction Designer, zo neem je een kijkje bij verschillende bedrijven en zijn er diverse workshops en sprekers. Als er  problemen zijn met vakken, opdrachten of de studeren in het algemeen dan kun je terecht bij onze eigen “ID corner” voor ondersteuning. Zij verzorgen ook workshops die je helpen bij het studeren, zoals timemanagement en snellezen.

Jaar 2
In jaar 2 start de hoofdfase en bereiden we je met ons onderwijs voor op je stage waar je vaak binnen een team werkt aan grote opdrachten.. Er zijn ook weer vier projecten die  komen van externe opdrachtgevers en je richt je wat meer op samenwerken in een team.  In dit eerste jaar van de hoofdfase heb je 3 periodes waarin majoronderwijs wordt aangeboden en een minorperiode, die je zelf invult. Dit kan een minor van CMD zijn, maar je mag ook buiten de opleiding onderwijs gaan volgen waar jij interesse in hebt en jou aanvult in je ontwikkeling.

Jaar 3
Het tweede jaar van de hoofdfase begint met een stage van twee periodes. Tijdens de stage werk je in het bedrijfsleven of bij een instelling. Je gaat aan de slag als junior Interaction Designer en leert hoe theorie in de praktijk wordt uitgevoerd. Ook leer jij hoe je je staande houdt in een werkomgeving en welke werkomgeving jij prettig vindt. Veel stageadressen zitten vlak bij of in Den Haag, Rotterdam of Amsterdam, maar we stimuleren je ook om naar het buitenland te gaan. De rest van het jaar vul je met twee blokken, dit kunnen major- of minorvakken zijn. In deze fase van de studie is er veel aandacht voor de internationale omgeving en worden lessen deels in het Engels verzorgd.

Jaar 4
In dit laatste jaar heb je nog twee blokken waarmee je de verplichte en keuzeonderdelen afsluit. De laatste twee blokken vormen je afstudeerperiode. In deze periode voer je bij een bedrijf een afstudeeropdracht uit. Je werkt zelfstandig en lost een vraagstuk op voor de organisatie door onderzoek te doen en nieuwe interactieve producten te ontwerpen. Belangrijk is dat je je kunt verantwoorden over de keuzes die je hebt gemaakt in je ontwerp waarmee je laat zien dat je beschikt over de competenties van een IxD ontwerper.

Waarom CMD aan de HH?
De digitale wereld is jou niet onbekend en je wilt dat iedereen gebruik kan maken van de digitale gebruiksgemakken. Je bent nieuwsgierig naar de gebruikers van de verschillende media in de samenleving en je bent benieuwd hoe ze met elkaar communiceren. Je ziet het wel zitten om je bezig te houden met communicatie, het ontwerpen van gebruiksvriendelijke interfaces en je staat open voor de technologie die achter de digitale en interactieve media schuilt. Wonen en studeren in Den Haag is zeer prettig omdat de faciliteiten er goed zijn en je vlak bij het strand bent. Lekker om even uit te waaien. Daarnaast is huisvesting in Den Haag relatief eenvoudig te verkrijgen