Leiden

Communication and Multimedia Design wordt steeds meer een vast onderdeel binnen elke organisatie. Bedrijven van tegenwoordig weten dat ze er niet meer omheen kunnen. Vandaar dat het getuigschrift Communication and Multimedia Design zo gewild is. De multimediaprofessional beschikt over alle vaardigheden om multimediale middelen te bedenken, ontwikkelen, produceren en begeleiden.

Profit, non-profitorganisaties, organisaties en instellingen, als CMD’er kun je overal terecht. Denk aan multimediabedrijven of reclamebureaus, de zogenaamde ‘creative industries’ (ontwerpbureaus, communicatiebureaus, game development, marketingadviesbureaus, internetbedrijven) en de ICT-branche. Beroepen die binnen het bereik liggen, zijn onder andere user experience designer, conceptontwikkelaar, art director, usability tester of accountmanager digitale media.

De inhoud van de opleiding is gebaseerd op het meest recente beroeps- en competentieprofiel dat is opgesteld door het International Network of Communication & Multimedia Design (INCMD). Het studieprogramma van de opleiding HBO Communication and Multimedia Design bestaat uit een propedeuse en een verdieping. In de opleiding worden de verschillende fasen van de ‘media lifecycle’ doorlopen. Van conceptontwikkeling tot het maken van een prototype en de presentatie hiervan aan de opdrachtgever. Ook is er aandacht voor management en communicatie. Als CMD’er ben je vaak een schakel tussen diverse vakdeskundigen. Managementvaardigheden zijn dan ook zeer waardevol. Omdat media-uitingen veelal onderdeel zijn van een marketingstrategie, is het belangrijk om ook kennis te hebben van het grotere geheel.

Door middel van de thema’s ‘Onderzoeken & begrijpen’, Conceptualiseren, ‘Verbeelden en prototyperen’ en ‘Managen en evalueren’ wordt het volledige ontwikkelproces van multimediale toepassingen eigen gemaakt. De thema’s worden afgesloten met een portfolio-opdracht.

Als laatste wordt een minor gekozen: Multimediavormgeving of Multimediamanagement. De minor wordt afgesloten met een individuele portfolio-opdracht en een teamproject. Met een stage en een afstudeeropdracht wordt de hele opleiding afgesloten. Het afronden van deze opleiding geeft niet alleen recht op het getuigschrift HBO Communication & Multimedia Design, maar ook een extra certificaat.

Met deze bacheloropleiding word je opgeleid voor een uitdagende creatieve functie. De opleiding sluit volledig aan op het beroeps- en competentieprofiel dat is opgesteld door het International Network of Communication & Multimedia Design (INCMD). Er is niet alleen aandacht voor design, usability en techniek, maar ook voor presentatie- en adviesvaardigheden.

Deze opleiding is in het CROHO geregistreerd als deeltijdopleiding onder nummer 34092. Na het afronden van deze NVAO-geaccrediteerde bacheloropleiding, mag de titel Bachelor of Communication & Multimedia Design (B CMD) worden gevoerd.